Help verpleegkundigen om mentaal en fysiek sterk te blijven

Jaap Trappenburg & Elif Ozcan Vieira
Qr
van totaal € 50.000 (29%)

 

De zorg voor coronapatiënten vraagt veel van verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Uit onderzoeken blijkt dat een fors deel van de verpleegkundigen kampt met stress, vermoeidheid, angst, slapeloosheid en soms zelfs depressie. Daarom is er nu een platform waar verpleegkundigen elkaar helpen mentaal en fysiek sterk te blijven: Behind The Mask.

De coronacrisis maakt het werk zwaarder door de aanhoudend hoge werkdruk, veranderingen in taken en verantwoordelijkheden, kans op besmetting en de beschermende maatregelen. De emoties lopen door de dramatische gebeurtenissen vaak hoog op. In de eerste weken van de eerste golf was adrenaline genoeg om het werk vol te houden, maar daarna gingen de fysieke en mentale druk hun tol eisen. 

Krachten gebundeld 

Het UMC Utrecht, de TU Delft en het Erasmus MC hebben daarom de krachten gebundeld en ontwikkelden, onder leiding van dr. Jaap Trappenburg en dr. Elif Ozcan Vieira een innovatief en landelijk uniek digitaal platform dat verpleegkundigen helpt mentaal en fysiek weerbaar te blijven. Het platform Behind The Mask heeft als slogan ‘Zorgen voor anderen begint met zorgen voor jezelf’.

Ervaringen delen

Voor de verpleegkundigen is het belangrijk om te weten dat meer collega’s het moeilijk vinden om met de druk om te gaan. Ook zouden zij elkaar kunnen steunen bij de verwerking van de ervaringen en de voorbereiding op nieuwe uitdagingen. Behind The Mask helpt daarbij. Het is een aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk online platform voor en door verpleegkundigen. Een veilige plek om inspirerende, informatieve en troostende verhalen en ervaringen te delen, maar ook om betrouwbare informatie en wetenschappelijk onderbouwde zelf-hulp-tips te vinden.  

Belang van donaties 

Tijdens de eerste uitbraak van COVID-19 heeft het team belangeloos gewerkt aan de ontwikkeling van het platform Behind the mask. In slechts enkele maanden is het, met de inzet van vele vrijwilligers, klaar om getest te worden. Een enorme prestatie, waar we alle partijen ontzettend dankbaar voor zijn! Om te zorgen dat het platform veilig, stabiel en klaar is voor alle verpleegkundigen in Nederland, is nu geld nodig. Hoe eerder dat geld er is, hoe eerder we verpleegkundigen en verzorgenden in heel Nederland echt kunnen helpen zichzelf staande te houden voor, tijdens en na een crisis zoals COVID-19. Help verpleegkundigen om mentaal en fysiek sterk te blijven!

Lees meer

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
05-02-2021 | 01:11 Hier hoort mijn zorgbonus thuis. ( ggz vpk)
24-01-2021 | 11:28
30-12-2020 | 10:25
09-12-2020 | 13:04 Ik doneer n.a.v. een stukje over deze actie in de vriendenkrant aan vrienden van UMC Utrecht en het WKZ. Ik realiseer me dat al het zorgpersoneel het heel zwaar heeft door het coronavirus. Op deze manier hoop ik mijn steentje bij te dragen aan de zorg voor het zorgpersoneel.
08-12-2020 | 20:16