Help verpleegkundigen om mentaal en fysiek sterk te blijven

Jaap Trappenburg & Elif Ozcan Vieira
Qr
van totaal € 50.000 (5%)

De zorg voor coronapatiënten vraagt veel van verpleegkundigen. Het maakt hun werk mentaal en fysiek belastender dan normaal. De werkdruk is hoger, de taken en verantwoordelijkheden zijn anders, de kans op besmetting en de beschermende maatregelen maken het werk zwaarder en de emoties lopen door de dramatische gebeurtenissen vaak hoog op. In de eerste weken was adrenaline genoeg om het werk vol te houden, maar daarna gingen de fysieke en mentale druk hun tol eisen. 

Het is niet verwonderlijk dat volgens de eerste onderzoeken een fors deel van de verpleegkundigen kampt met stress, vermoeidheid, angst, depressie en slapeloosheid. Net als bij alle andere professionals gaat het masker van de verpleegkundige na het werk af en de mens erachter komt in beeld. En die mens heeft het soms best moeilijk. Hoe kunnen we eraan bijdragen dat ze een eventuele nieuwe piek in het aantal besmettingen aankunnen? 

Het UMC Utrecht, de TU Delft en en het Erasmus MC hebben de krachten gebundeld en ontwikkelen samen, onder leiding van dr. Jaap Trappenburg en dr. Elif Ozcan Vieira een - landelijk uniek - innovatief digitaal platform dat verpleegkundigen helpt mentaal en fysiek weerbaar te blijven: Behind the mask - Zorgen voor anderen begint met zorgen voor jezelf.

Ervaringen delen
Het is goed om te weten dat er meer mensen zijn die het moeilijk vinden om met de druk om te gaan. En om te zien hoe collega’s elkaar helpen en ondersteunen bij het verwerken van de afgelopen ervaringen en bij het voorbereiden op de nieuwe. Behind the mask helpt daarbij. Het is een aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk online platform voor en door verpleegkundigen. Een veilige plek om inspirerende, informatieve en troostende verhalen en ervaringen te delen, maar ook om betrouwbare informatie en wetenschappelijk onderbouwde zelf-hulp-tips te vinden.  

Help verpleegkundigen om mentaal en fysiek sterk te blijven
In Nederland bestaat nog geen online platform als Behind the mask. Het is hard nodig dat we dit ontwikkelen. Laten wij ons nu vol hiervoor inzetten, zoals verpleegkundigen dat de afgelopen tijd voor ons hebben gedaan. Het consortium heeft sinds het begin van de crisis belangeloos gewerkt aan de ontwikkeling van het platform, maar nu is er geld nodig om het platform van de grond te krijgen. Hoe sneller dat geld er is, hoe eerder we verpleegkundigen en verzorgenden in heel Nederland kunnen helpen zichzelf staande te houden voor, tijdens en na een crisis zoals corona.

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle
21-10-2020 | 08:21
24-09-2020 | 13:42
28-08-2020 | 08:55 Toen mijn vader voor zijn leven aan het vechten was op de IC, heb ik thuis voor mijn moeder gezorgd. Beiden hadden ze Covid. Haar thuis verzorgen was al enorm intensief, dus ik kan me redelijk inleven hoe zwaar de verpleegkundigen het hebben gehad. Dan verdien je alle steun die je kan krijgen. Mijn ouders hebben het beiden overleefd en zijn genezen, mede dankzij onze hulpverleners. Dit is het minste wat we terug kunnen doen.
25-08-2020 | 17:46
10-07-2020 | 12:47 Wat een goed en belangrijk initiatief om zo’n platform snel te realiseren!!