Utrecht tegen corona: zoektocht naar behandeling op maat

initiatief is afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 120.000 (100%)

Utrecht tegen corona: zoektocht naar behandeling op maat

 

Er zijn helaas voorlopig nog geen vaccins en antivirale geneesmiddelen beschikbaar tegen het coronavirus. De komende periode zullen nog veel nieuwe coronapatiënten met ernstige klachten in ziekenhuizen worden opgenomen. Het UMC Utrecht start daarom een onderzoek om meer inzicht te krijgen in de werking van het afweersysteem bij patiënten met corona. Hierdoor kunnen we patiënten met de inzet van bestaande geneesmiddelen een behandeling op maat bieden.

 

Om te weten hoe we mensen met corona het beste kunnen helpen, is diepgaand onderzoek naar het afweersysteem cruciaal. In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief. Het  lichaam maakt veel te veel immuunfactoren aan. Hoewel die immuunfactoren het virus bestrijden, veroorzaakt een teveel ervan juist grote schade aan vitale organen zoals de longen. Patiënten krijgen daardoor ademhalingsproblemen, moeten voor beademing worden opgenomen op de intensive care  en kunnen zelfs overlijden.

 

Per patiënt behandeling op maat
Onder leiding van arts-microbioloog prof. dr. Marc Bonten start een onderzoek naar de oorzaak waardoor het afweersysteem zo van slag kan raken dat sommige patiënten erdoor overlijden. Met de uitkomst willen de onderzoekers voorspellen bij wie door het coronavirus de afweer ontregeld raakt en bij wie niet. Per individuele patiënt is dan een ‘vingerafdruk’ te maken die aangeeft welk deel van de afweer moet worden geremd. Hierdoor kunnen we patiënten met de inzet van bestaande geneesmiddelen een behandeling op maat bieden.

 

Utrecht tegen corona: help ook mee
Het UMC Utrecht draagt zelf bij aan dit onderzoek, maar er is nog veel geld nodig. Hoe sneller het benodigde geld beschikbaar is, hoe sneller de onderzoekers de juiste behandeling kunnen vinden.

 

Helpt u mee? Start hier een actie of doneer direct en deel deze actie!

Heeft u vragen of opmerkingen over de actie #utrechttegencorona of over het onderzoek dat hiermee gesteund wordt? Neem dan gerust contact met ons op! 

 

Wij werken vanuit huis, dus zijn het best te bereiken per mail (vrienden@umcutrecht.nl) of spreek onze voicemail (088 -75 610 10) in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug. 

Het UMC Utrecht is een studie gestart die meer inzicht moet geven in het afweersysteem van patiënten met het coronavirus. Hiermee kunnen artsen de ernst van de infectie en het ziekteverloop per patiënt beter voorspellen. Op basis hiervan kunnen ze patiënten behandelen met het beste beschikbare geneesmiddel, waardoor verdere schade is te voorkómen.

 

Het UMC Utrecht onderzoekt in diverse studies mogelijkheden om patiënten met het coronavirus beter te behandelen. Het zal nog geruime tijd duren voordat een vaccin of nieuw geneesmiddel breed beschikbaar komt. Daarom is het uitermate belangrijk om snel te onderzoeken of patiënten met het coronavirus met de huidige beschikbare geneesmiddelen beter kunnen worden behandeld. Hiervoor is wel eerst meer specifieke kennis van het afweersysteem nodig.

 

Prof. dr. Marc Bonten, arts-microbioloog UMC Utrecht: "In afwachting van breed beschikbare vaccins en antivirale geneesmiddelen zullen er de komende periode helaas nog veel nieuwe patiënten met ernstige klachten door COVID-19 in ziekenhuizen moeten worden opgenomen. Door ons onderzoek krijgen we meer inzicht in de werking van het afweersysteem bij COVID-19. Hierdoor kunnen we patiënten met de inzet van bestaande geneesmiddelen een behandeling op maat bieden.”

 

Immuunstorm
Om te weten hoe we mensen met corona het beste kunnen helpen, is diepgaand onderzoek naar het afweersysteem cruciaal. In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief. Dit leidt tot een zogenaamde ‘immuunstorm’. Hierbij maakt het lichaam veel te veel immuunfactoren aan. Hoewel die immuunfactoren het virus bestrijden, veroorzaakt een teveel ervan juist grote schade aan vitale organen zoals de longen. Patiënten krijgen daardoor ademhalingsproblemen, moeten voor beademing worden opgenomen op de intensive care (IC) en kunnen zelfs overlijden.

 

Afweerreactie in kaart
Onder leiding van arts-microbioloog prof. dr. Marc Bonten (afdeling Medische Microbiologie) en medisch immunoloog dr. Stefan Nierkens (Centrum voor Translationele Immunologie) onderzoekt het UMC Utrecht nu waardoor het afweersysteem zó van slag kan raken, dat sommige patiënten erdoor overlijden. Door bij een grote groep patiënten de vroege veranderingen in de afweer in kaart te brengen, proberen ze het ziekteverloop te voorspellen. Het in beeld brengen van de afweer gebeurt door het meten van ontstekingseiwitten in het bloed en markeerstoffen op het oppervlak van afweercellen. Dit onderzoek doen ze in bloed van patiënten met het coronavirus.

 

Behandeling op maat
Met de uitkomst willen de onderzoekers vervolgens voorspellen bij wie door het coronavirus de afweer ontregeld raakt en bij wie niet. Per individuele patiënt is dan een ‘vingerafdruk’ te maken die aangeeft welk deel van de afweer moet worden geremd. Er is een aantal bestaande geneesmiddelen beschikbaar dat specifieke delen van het afweersysteem kan onderdrukken (zogenaamde immunosuppressiva), waarmee voor patiënten met het coronavirus een behandeling op maat in zicht komt.

 

De belangrijkste kenmerken van de studie op een rij:

  • De studie kan direct starten in een goed toegerust laboratorium met de specifiek benodigde expertise;
  • De resultaten komen snel (binnen enkele maanden) beschikbaar;
  • De ernst van de infectie en het ziekteverloop zijn per patiënt beter te voorspellen;
  • Patiënten ontvangen op basis van een biologische onderbouwing het best beschikbare geneesmiddel waardoor (verdere) schade is te voorkómen;
  • Met de opgedane inzichten kunnen artsen bij toekomstige (nieuwe) infectieziekten sneller en effectiever handelen.

 

Crowdfunding
Het UMC Utrecht draagt zelf bij aan dit onderzoek, maar er is nog veel geld nodig. Vrienden UMC Utrecht & WKZ roept daarom alle inwoners van de regio Utrecht op te doneren, een actie te starten  en de actie te delen. Er is in totaal € 120.000 nodig. Hoe sneller het benodigde geld beschikbaar is, hoe sneller de onderzoekers de juiste behandeling kunnen vinden.

Overweegt u als fonds om bij te dragen het onderzoek: zoektocht naar een behandeling op maat voor patiënten met corona? Dan gaan wij graag met u in gesprek om te kijken naar de geefmogelijkheden. U kunt hiervoor contact opnemen met Mathilda Meier via m.b.cremer@umcutrecht.nl

 

Met de steun van bevriende fondsen en stichtingen hebben wij baanbrekend fundamenteel en patiëntgericht onderzoek in het UMC Utrecht en Wilhelmina Kinderziekenhuis mogelijk gemaakt. 

 

Als u ons als fonds of stichting wilt steunen, zijn wij u bijzonder dankbaar. Graag begeleiden we u daarbij.

 

Heeft u liever geen persoonlijk contact, of wilt u geen bekendheid geven aan uw gift? Dan kunt u ook direct doneren op rekeningnummer NL51 RABO 0123 6425 15 o.v.v. Utrechttegencorona.

Bekijk alle

Update onderzoek behandeling op maat voor coronapatiënten

17-09-2020 | 12:54 Wat is de beste manier om corona te behandelen? In nauwe samenwerking met het RIVM doen we daar in het UMC Utrecht onderzoek naar. Dankzij de vele mooie giften die de campagne ‘Utrecht tegen corona’ van Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis opleverde, konden Stefan Nierkens en zijn team starten met een uniek onderzoek naar een behandeling op maat voor coronapatiënten. Zodat we artsen beter kunnen adviseren over de intensiteit van de behandeling van hun patiënten. Met dit onderzoek genereren we daarnaast meer kennis, die collega onderzoekers kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van het beste coronavaccin. Stefan Nierkens, medisch immunoloog, geeft een kijkje achter de schermen van het onderzoek en dankt alle partijen die hebben bijgedragen aan het onderzoek heel hartelijk voor hun steun.
Lees meer